divendres, 6 de juny del 2008

El lector de Bernhard Schlink

Una vegada més ens trobem amb un relat quasi autobiogràfic on l'autor ens relata la iniciació sexual d'un adolescent, en Berg, mitjançant la relació que es genera entre aquest i una dona més gran, la Hanna, a la que llegeix.

Si simplement es quedés aquí, seria un d'altres i potser, com diria en Biel, l'hauria amorrat al piló de "llibres sobre iniciacions adolescents" però a més l'autor, tampoc explicaré tota la història per no esgarriar la lectura a ningú, afegeix tota una trama sobre la participació dels alemanys amb l'extermini jueu i les seves implicacions amb el partit nazi.

Schlink, no és la primera vegada que s'implica en aquests temes ja que en obres anteriors, concretament a la saga del vell detectiu Selb, ja fa servir la figura del ciutadà alemany que es deixa arrossegar per la voràgine de la Segona Guerra Mundial . fins arribar a col·laborar amb actes inimaginables.

Aquest punt de reflexió, que per qualsevol altre podria ser simplement una base de reflexió ética o filosòsica, en aquest país, on s'ha viscut una guerra civil i on encara sonen els retrets a banda i banda, un llibre així pot significar quelcom més ja que dona molt que pensar. I es que ja ho deia Edmond Burke: "Perque el mal trionfi, només es necessita que els homes bons no facin res".

3 comentaris:

bajoqueta ha dit...

Tinc un molt bon record d'este llibre...

Una ha dit...

No dejas de asombrarme con la elección de tus lecturas, siempre aprendo algo contigo, me descubres autores desconocidos para mi, nuevos puntos de vista de los clásicos,una "pasada" como dicen los jóvenes (o quizá ya ni se dice) es visitar tu blog.Un abrazo,amigo

qdony ha dit...

Molt bo, aquest llibre. El vaig trobar bastant torbador.

Gràcies pel teu comentari al meu blog (respost allà). Mira, un regal. Els millors començaments de novel·les (segons algú, si més no, una mica anglocèntric). La primera? Moby Dick, com no.
http://americanbookreview.org/100BestLines.asp