divendres, 18 de juliol del 2008

Les quatre estacions de Stephen King

Ho confeso. No l'he llegit i no m'he enterat fins ara. Bé en realitat només he llegit la meitat del llibre gràcies a la bona obra de l'editor que el va trossejar per oferir-lo en una edició de butxaca.

I es que fa molt de temps, quan la gent no tenia aire condicionat a casa (total ara el tens i tampoc l'engeges per por a la factura), era esport nacional passejar les tardes que eren extremadament caluroses per qualsevol supermercat o centre comercial durant unes hores per tal d'estar fresc. En aquella ocasió, temps i ubicació, va ser en un Pryca a Lleida. Com sempre jo vaig anar a ullar els llibres i em va atreure una edició de butxaca del mestre King. El més interesant era el fet de no ser una de les seves habituals novel·les de terror sinó eren unes històries curtes.

La primera d'elles, narrava les vivències d'un director de banc que mata a la seva dona i el seu amant i l'engarjolen. Allà ha d'aprendre una nova manera de viure i fa amistat amb un presidiari negre (o el que s'enten com més que una amistat...).

La segona encara que no és de por fa molta por. Ens explica la història d'un jove model·lic que visitant al seu vell veí descobreix que és un antic nazi. A partir d'aquí comença a quedar fascinat per ell i comença a fer-li explicar tots els fets que va viure als camps de concentració fins que el noi tregui la seva part més fosca.

Ara em queda pendent la feina de llegir les dues històries següents si trobo la edició corresponent. I es que malgrat que Stephen King amb el temps s'ha tornat repetitiu i avorrit té un estil i una maestria en les seves primeres obres que ningú li pot negar i el més sorprenent és com et pot fer sorprendre amb fets quotidians.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Confesse desacomplexadament la meua fascinació pel King de les primeres èpoques: "El misterio de Salem's Lot" (què gran!), "It", i alguna més que no recorde perquè la memòria també fa vacances ara... La literatura de "terror" em tenia ben enganxat. Ah! I el "Fantasmas", de Peter Straub...
Ja m'he escarotat!

Una ha dit...

En la lliberia està INSOMNIA de aquest escriptor esperant i esperant.Aquest tipus de llibre em fa por.
Enguany haurè de fer qualque cosa perque no he llegit gaire,tinc la sensació de que he perdut el temps.

Nuesa Literària ha dit...

Per a mi també és un mestre en King. Em dedico a escriure i aprenc cada dia més i més de la seva efectiva austeritat literària.
Salutacions des de l'Andorra del sud!

Anònim ha dit...

Jo també era dels grans aficionats al King dels inicis (la majoria dels llibres reposen ara a la meva habitació de casa els meus pares). Però recordo bé Four Seasons (o Cuatro Estaciones en castellà). Sobretot la història del banquer acusat d'assassinar la seva esposa. Una fantàstica pel·lícula com Cadena Perpètua la va inmortalitzar. Sobre l'altre conte del nen que feia parlar l'antic nazi també se'n va fer una acceptable adaptació cinematogràfica amb el nom de Verano de Corrupción de Bryan Singer, el gran mestre de Sospitosos Habituals.