dilluns, 7 de gener del 2008

2666 de Roberto Bolaño

Potser us fa por llegir un llibre de més de 1.000 pàgines però en realitat aquest geni que era Bolaño va decidir, preveïent la seva mort, que es publiqués així la seva última obra. Aquesta inicialment havia de ser publicada en quatre llibres, però al suposar que la publicació podria ser pòstuma, va canviar de format per tal de cercar el major benefici pels hereus, que dit de pas eren els seus fills.

Tota la trama gira entorn a la figura d'un misteriós escriptor alemany que és Benno von Archimboldi i una sèrie d'assassinats de dones que es produeixen a Juarez. La primera part, i en la meva opinió la més exquisida, tracta de la relació de quatre crítics que tenen en comú la seva fascinació per l'escriptor, la segona tracta d'un boxejador en decadència que ha d'anar a lluitar a Juarez, la tercera és el relat de la investigació dels assassinats i per últim, la història d'Archimboldi.

Bolaño es deixa anar en aquest llibre com mai, demostrant que tot i la seva prematura mort, tot i ser anunciada ja que feia temps que arrossegava la seva malaltia, mereix tenir un racó entre els grans de la literatura. A qui li faci por llegir-ho complert li recomano que llegeixi, encara que sigui, el llibre dels crítics i que després ho deixi, si pot, és clar.

Publicat originariament a book.bloc.cat el 13/07/07.