dimarts, 8 de gener del 2008

Brontosaurus i la natja del ministre de Stephen Jay Gould


Aprofitant que properament tothom tornarà de vacances i retornarà als vells costums d’engegar la televisió per només veure els documentals de la 2, o el 33, o bé els benestants que tenen el canal digital o satèl·lit només per veure els documentals del canal de National Geographic (o això diuen tots quan els preguntes que miren a la televisió); doncs per tots ells, i per tots els que no mireu la televisió us vull recomanar un paleontòleg, segons el titulen, però m’agradaria més presentar-ho com a científic i divulgador.

El llibre que avui ens ocupa no és, ni molt menys, el més destacat del que hagi escrit, però trobo que és un bon exemple de que ni molt menys la ciència és avorrida, ni que explicar-la ha de ser-ho. En aquest llibre, hi ha 35 assajos de l’autor sobre temes diversos relacionats amb els camps que domina l’autor i enfocats amb un enginy que fa que no siguin carregosos. El fet que siguin diversos també fa que els puguis llegir, i rellegir, sense cap ordre establert.

Alguns exemples, sobre l’evolució ens ofereix una història per la qual ens relaciona el fet que un ministre anglès es bati en dol amb Darwin; en un altre explica la història de la disposició dels teclats dels ordinadors (només li manca justificar l’estupidesa humana); en un altre comença a parlar sobre la moda dels dinosaures per acabar fent una ferotge crítica al sistema d’educació que dona molt que pensar; la relació entre el camuflatge dels animals i el camuflatge militar que es va començar a aplicar a la 2ª Guerra Mundial i molts més.

Veritablement aquest autor era un d’aquells científics dels que els agradava divulgar i fer que la gent ampliés coneixements. A més hauria estat un bon màgic i aquest llibre seria un bon exemple ja que sempre anuncia el seu truc amb el títol i després comença a fer raonaments científics en llenguatge planer i veus com allò que era una cosa es converteix en el que ell havia anunciat. Tot un autèntic entreteniment alhora que instructiu.

Publicat a bool.bloc.cat el 23/08/07.