dilluns, 7 de gener del 2008

Breu Història del Temps de Stephen Hawking

No he entès mai el perquè quan la gent té fam de coneixement, de saber qui som. on estem i cap a on anem, enlloc de llegir bons llibres de divulgació científica llegeix horribles llibres pseudo-religiosos que no els entenen ni els que els van escriure perquè en el fons, si aquests llibres es poguessin entendre, es veuria que són un recopilatori de veritats amb una sèrie de lligams indemostrables i/o que se'ls veu el llautó de tres quilòmetres lluny.

Al anys 80, Stephen Hawking, molt popular pels tristos mortals per la seva situació física i molt admirat en els cercles intel·lectuals per les seves investigacions, va decidir acostar la cosmologia a la gent del carrer i va començar a escriure el llibre que avui recomanem. El resultat va veure la llum al 1988, va tenir una segona part on l'ampliava, i revisions on el simplificava i il·lustrava com "Brevíssima Història del Temps".

El llibre ha estat un best-seller de vendes. Fa una repassada de com els humans hem vist l'univers i explica en llenguatge planer tot allò que es necessita per conèixer el següent punt. En les primeres edicions el finalitzava amb els forats negres i a les últimes el finalitza amb les últimes teories científiques de les supercordes.

Hawking va fer un gran esforç per escriure aquest llibre sense utilitzar les matemàtiques. Dins d'ell només hi ha la coneguda fòrmula d'Einstein per explicar la relació entre l'energia, masa i la velocitat de la llum. Sí, es aquella de E=m.c2 . Veritablement, quan algú que domina la matèria s'esforça tant per fer-te arribar el seu coneixement crec que no es pot fer res més que agraïnt-li llegint el llibre i llavors veure-ho l'univers amb altres ulls...

Publicat originariament a book.bloc.cat el 8/07/07