dilluns, 7 de gener del 2008

La serie Aubrey-Maturin de Patrick O'Brian

Al primer llibre, Aubrey, que és un jove oficial que vol fer carrera a l'Armada Britànica, coneix en una posada de Mallorca, per aquelles dates base naval anglesa, al Doctor Maturin qui a més de metge després es coneix que és es espia a sou de l'Armada i de pare anglès i mare catalana. El més sorprenent d'aquella conversació és el fet que Aubrey recrimina els posaders mallorquins ja que no l'atenen correctament, tot i que ell els ha demanat en un correcte castellà que li portin un guisat de porc i li han portat un guisat de vés a saber que. Maturin li respon, amb la seva habitual educació i correcció, que si no l'entenen es perquè allà parlen català i si no li serveixen porc es per què li han servit porc senglar que és similar. Tot i seguit, li explica la situació d'opressió que viuen els catalans sota el rei Espanyol i que per això ajuden als Britànics amb l'esperança que aquests a la vegada els recolzin per aconseguir la Independència.

Aquest primer llibre està escrit a mitjans dels anys 60 i ha estat un super-vendes al món. Ara pera ara, i porto llegits 10, no hi ha llibre de la sèrie on es parli de Catalunya i del fet diferencial català i de que Catalunya ha de ser independent. I repeteixo, aquest senyor ha estat traduït a no ser quantes llengües i ha estat super-vendes a la seva època.

Hi ha polítics que enlloc de tantes tradicions faranduleres (com de les tres branques del pí) que no serveixen per un carall, tindrien que començar a llegir, i a persones com a Patrick O'Brian donar-li una medalla de Sant Jordi per llibre (encara que sigui a títol pòstum) i no a personatges que a sobre s'enorgulleixen de no haver parlat català en la seva vida (esto es uno). Perquè aquest home si que tendria que ser lectura obligatòria a les escoles i tenir alguna amb el seu nom, i fins i tot algun carrer ja que ell amb els seus llibres si que ha fet promoció de Catalunya.

[tres til·les desprès]

Maturin és un personatge inventat que reflexa l'amor de l'autor per Catalunya però Aubrey va existir realment. No es deia així, sinó que era un corsari britànic de l'època que a O'Brian li va fer gràcia i el va utilitzar com a patró de la vida militar de Aubrey. En realitat l'autor va utilitzar els arxius militars de l'Armada Britànica per copiar moltes batalles i combats on després i situaria Aubrey i Maturin.

Les novel·les de la sèrie són magnífiques al meu entendre. D'una banda sempre hi ha una part on estan a terra i llavors sembla que estàs llegint una novel·la de Jane Austen, amb amors, desenganys, fortuna i llàgrimes. Després s'embarquen i comença la part marinera, llenguatge mariner al 100%, descripcions fidels dels vaixells i batalles tan ben descrites que les podries pintar. I sempre ambdues parts amb un detall de descripció i fidelitat històrica, segons la meva opinió (no sóc historiador) molt realista.

Si algú es vol animar, el primer llibre de la saga es titula "Capità de mar i guerra" i està a gairebé totes les biblioteques que he vist. Els que us faci mandra podeu mirar la pel·lícula de Russell Crowe, "Master and Comander", hi ha un exemple del que és una novel·la de O'Brian però per qüestions de guió han omés la part de l'origen català de Maturin. Com a contrapartida es pot escoltar una de les precioses peces barroques que toquen junts durant els seus viatges. He de confessar que jo em vaig enganxar a Aubrey i Maturin després de llegir una crítica de la pel·lícula on explicaven els orígens de la mateixa i llavors em va picar la curiositat i .......Foc a babord!!!!!!!!

Publicat originariament a book.bloc.cat el 23/06/07.