dilluns, 7 de gener del 2008

L'Odissea d'Homer

Avui en dia, quan la novel·la històrica està tan de moda, i fins i tot costa trobar altra cosa al les llibreries, m'agradaria suggerir-vos la lectura d'un dels clàssics d'aquesta modalitat.

L'Odissea s'inicia amb el final de la guerra de Troia, i no és res més que el conegut relat del llarg viatge de Ulisses (Odisseu pels grecs) cap a Ítaca. Durant aquest viatge, i com a bona novel·la històrica, s'alternen fets i descripcions reals amb d'altres de totalment inventats.

Recordo que el Sant Jordi que em van regalar el llibre primer vaig renegar per dintre ja que la història la coneixia per sobre i no em seduïa. Segon, el llibre està escrit amb una mena de versos, no hem d'oblidar que hi ha un debat de si realment Homer va existir ja que també és un pseudònim dels recitadors d'èpica oral i a més aquesta èpica és recitava en versos.

Una vegada iniciada la lectura (un regal no s'ha de menysprear), aquesta em va apassionar fins al punt de ser un dels llibres que més ràpid he acabat. La descripció de la cultura grega que en ell hi ha i la manera d'explicar les seves odissees en vers la fan poc carregosa i converteixen aquest llibre en un clàssic de la novel·la històrica ben escrita i de qualitat. Per cert, per aquells als que els sedueixi el llibre però els carregui llegir-ho en vers, només dir-vos que hi ha edicions on la traducció és en prosa.

Publicat originariament a book.bloc.cat el 14/07/07.

1 comentari:

Puigmalet ha dit...

Hola:

Es fa saber que el proper diumenge dia dotze de juliol arRIBA el cinquantenari de la mort d’aquell qui es va preguntar “¿D'on venim, que no fos tornada? / Com una absurda enamorada, / la vida ens fa plorar el passat. / ¿On tornem, que no fos naixença? / Vivim de mort, i no ens és grat; / morim d'amor, i no s'hi pensa”. Queda notificat a efectes d’algun possible apunt commemoratiu.