dilluns, 7 de gener del 2008

L'americà tranquil de Graham Greene

Fa uns dies xerrava amb un amic sobre si els llibres que recomano són versionats al cinema o no. La veritat és que avui vull recomanar un llibre que no hauria llegit mai, ja que mai m'havia atret l'autor, sinó fos per la magnífica pel·lícula interpretada a duet per Michael Caine i Brendan Fraiser.

Pels que no hagin vist la pel·lícula, us diré que la trama central està basada en la Indoxina dels anys 50, on tenim un veterà periodista anglès que hi viu amb la seva jove amant vietnamita ja que el divorci de la seva dona està mal vist. Ell hi viu tranquil i feliç, mig inventant-se les seves cròniques fins que arriba un jove americà que sembla tranquil i innocent però que trasbalsa la seva vida.

Aquest magnífic llibre, perfectament ambientat (només de llegir-lo ja sues), planteja tota una sèrie de complexes reflexions sobre quina és la funció d'un periodista en una zona de conflicte, el paper de les grans potències en conflictes aliens, les relacions personals a trio i les aparences amb la societat. Tot un compendi de coses per ser tan breu!!!

Tornant a la reflexió sobre si és una obra adaptada, voldria comentar que aquesta obra té dues versions cinematogràfiques, la més antiga agafa la trama original però desvirtua el paper antiamericà de la mateixa a més de obviar molts fets per no afectar la moral de l'època, la segona és més fidel al text però tot i així, com a qualsevol pel·lícula, no deixa de ser un simple resum del mateix.

Publicat originariament a book.bloc.cat el 7/08/08.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

10/08/2007, 10:26

jo només he llegit el llibre i també planteja molts temes existencial o ètics que, pel que dius, la pel·li no tracta.
Per cert, em va encantar!

Anònim ha dit...

Peli o llibre?
11/08/2007, 07:20

Amb la base del triangle amorós l'antiga versió de la peli justifica la lluita ja que és contra els comunistes i en canvi la moderna diguem que, més que denunciar-la no amaga la trama original, que és l'intervencionisme original.
Com sempre en un resum es perden molts i molts detalls com el plantejament dels temes existencials i ètics, que comenta Mery Cherry, i es distorsiona la idea original de l'autor.
Tot i així, la idea principal de l'article és que s'ha de llegir el llibre tot i conèixer la trama perquè hagin fet una pel·lícula. Avui en dia a la que troben un bon llibre fan una pel·lícula i a l'enrivés, m'he trobat llegint llibres que resulta que després he pensat, carai si això és l'argument de la pel·li aquella.... I la veritat és que sempre la versió del llibre és millor

Anònim ha dit...

13/08/2007, 17:56

com anècdota, quan em llegia "una mujer difícil", vaig dir a tothom que el llibre era una merda, que només s'aprofitava el primer capítol per fer una pel·li. Curiosament, anys més tard van fer la pel·li només del primer capítol.